Over Nina

CV Nina Schuyffel

10 juni 1987 Geboren in Engeland
1999 – 2005 VWO in Breda
2006 Fotoacademie Amsterdam
2007 BA Nederlandse Taal en Cultuur Amsterdam (UvA)
2012 MA Journalistiek en Media (UvA)
2013 Journalist bij de Volkskrant
Vanaf 2015 Freelance journalist voor oa NRC, FD, Sanoma media, Folia
Vanaf 2015 The Corporate Storyteller – Tekstschrijver voor bedrijven en organisaties
2022 Boekpublicatie De Valk
Heden Tekstschrijver voor ondernemers

De kracht van verhalen heeft me altijd gefascineerd. Als klein meisje kon ik me al verliezen in boeken. Het was alsof er een luikje in mijn hoofd openging waarin ik heerlijk kon verdwijnen. Zelf schreef ik ook graag: een krant als sinterklaassurprise, observaties in mijn dagboek of een dramatisch verhaal á la de boeken van Carry Slee.

Talig als ik was, vond ik het leuk om woorden te analyseren. In stilte kon ik me verbazen over uitspraken van grote mensen die volgens mij niet klopten bij wat ze bedoelden. Ik leerde al vroeg dat verhalen de sleutel zijn om de wereld te leren kennen en te snappen. En dat je met taal altijd een uitweg hebt als diezelfde wereld even niet meer zo fijn aanvoelt.

Na een basisopleiding Fotografie ging ik op mijn 20ste Nederlandse Taal en Cultuur studeren in Amsterdam. Hier kwamen mijn interesse in taalkunde en mijn liefde voor literatuur mooi samen. Ik wilde beter leren schrijven en volgde na mijn bachelor de master Journalistiek en Media aan de UvA. Na een geslaagde stage kon ik als verslaggever aan de slag bij de Volkskrant. Hier heb ik enkele jaren met veel plezier op verschillende redacties gewerkt. Een betere springplank is er niet!

De nieuwswereld bleek me niet te passen, maar verhalen schrijven liet me niet meer los. Als freelancer heb ik onder de naam The Corporate Storyteller talloze bedrijven geholpen met interviews, achtergrondstukken, reportages en meer. Ik publiceerde in 2022 een boek en bleef als journalist publiceren in kranten en tijdschriften, waaronder FD Persoonlijk, NRC Handelsblad en Ouders van Nu. 

Momenteel ben ik bezig met mijn tweede boek. Als tekstschrijver richt ik me vooral op eenpitters en mkb-ondernemingen, omdat ik het leuk vind om al in een vroeg stadium betrokken te zijn als tekstschrijver en from scratch mee te werken aan de opbouw van een bedrijf. Ik sta altijd open voor nieuwe ervaringen en projecten – maak wel eens een podcast of video hier en daar – maar schrijven blijft bij mij op nummer 1 staan. In het Nederlands én in het Engels.

Dit alles doe ik vanuit Breda, waar ik woon met mijn lieve man en onze drie fantastische zoons.

Nina Schuyffel